МЕТЕОРИ – Kомплекс манастири во Грција

You are currently viewing МЕТЕОРИ – Kомплекс манастири во Грција

Рај од природата, манастири поставени на високи камени столбови, комплекс кој никого не остава рамнодушен.

+ Посета на работилница за изработка на икони каде можете да си купите од прекрасно изработените икони од злато и сребро , како и посета на градчето Каламбака !

Метеора е термин кој значи средина на небото, но тоа истовремено е и комплекс од христијански манастири кои се наоѓаат во централна Грција. Манастирите се градени на самите врвови на камените столбови, кои се високи по неколку десетици метри и до кои може да се стигне единствено пешки. Биле откриени од Свети Атанасиј и денес претставуваат вистинска туристичка атракција. Комплексот манастири е ставен под заштита на УНЕСКО, бидејќи претставуваат вистинско светско наследство. Денес од шесте манастири, пет се машки а еден е женски манастир, и дел од тие служат како туристичка атракција. Овие манастири се многу популарни за туристите, а овде е сниман и дел од филм со Џејмс Бонд.

Во прилог мало објаснување за манастирите

Манастир Големиот Метеор

Светиот манастир на Големиот метеор (Преображение на Исус) е најголемиот и најстар од сите манастирите.
Тој датира од 14 век. Поради обликот на гигантска ѕид на кој е изградена, тоа беше наречен “суспендирани во воздухот” (Метеора).

Манастир Варлам

Манастирот Варлаам е втор по големина манастир и датира од 16 век.
На внатрешните ѕидови на манастирот биле насликани од страна на тројца уметници од кои еден од нив (на пр Кастелано)
меѓу најпрестижните византиски уметници на своето време.

Манастир Русана

Светиот манастир Русана е именуван по пустиник кој прво се населиле на овој ѕид. Главната катедрала, која го слави споменот на Св Барбара,
која е основана кон крајот на 16 век и се украсени со дури 30 години подоцна.

Манастирот Света Троица

Манастирот на Света Троица е најтешко да се постигне или кога ќе се достигне врвот, ќе биде маѓепсана со панорамски поглед на околината.

Манастирот Свети Никола

Манастирот на Свети Никола е првиот манастир што ќе се сретнеме на патот кон Светиот Метеора и е основана во доцните 14-ти век.
Манастирот се наоѓа на само 1 км од селото Kastraki.

Манастирот Свети Стефан

Ова е еден од најлесно пристапните манастири. Наместо да се качува по скали, на влезот на манастирот ќе направите само неколку чекори.
Идеален за оние кои не сакаат или не можат да ги користат скалите и на тој начин ке го доловите вистинското искуство на Метеорите.